Stollen on suomalaisen joulun symboli. Tuoksuva hiivataikina, runsas määrä kuivattuja hedelmiä, voita ja sokeria, tiivis rakenne ja pakollinen ”luminen” sokerikuori tekevät tästä jälkiruoasta yhden juhlavimmista. Aito stollen vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta jokainen pala on vaivan arvoinen – maku on syvä, lämmin ja hyvin jouluinen.
Ota 120 g rusinoita, 80 g kandisoituja hedelmiä ja kaada niiden päälle 50 ml rommia 2 tunniksi. Taikinaa varten lämmitä 200 ml maitoa 35 asteeseen ja liuota siihen 10 g kuivahiivaa ja 30 g sokeria. Lisää 450 g jauhoja ja vaivaa pehmeä taikina. Lisää 150 g pehmeää voita, 1 muna ja ripaus suolaa – vaivaa tasaiseksi. Lisää lopuksi rommista kuivatut kuivatut hedelmät.
Peitä taikina pyyhkeellä ja jätä lämpimään 1 tunniksi. Ripottele pöydälle hieman jauhoja, aseta taikina pöydälle ja muotoile siitä pitkänomainen leipä. Tee tyypillinen ”taite”: taita kolmasosa taikinaa itseäsi kohti, jotta muodostuu epätasainen ”taite” – tämä on stollenin tyypillinen muoto.
Siirrä taikina leivinpaperille ja anna nousta vielä 30 minuuttia. Paista 180 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Voitele kuuma stollen heti 40 g sulatetulla voilla ja ripottele päälle runsaasti tomusokeria – noin 50 g. Jäähdytä kokonaan ja ripottele uudelleen tomusokeria, jotta muodostuu tiivis ”lumikerros”.
