Kaalipata on monissa kodeissa pakollinen ruokalaji jouluaattona, joka koristaa juhlapöytää. Se on maukas, tuoksuva ja täyttävä. Tämä perinteinen kaalipata-resepti jouluaattona miellyttää varmasti kaikkia.
Sisällysluettelo
Koska tämä on melko suosittu ruokalaji, epäilen, että jokaisessa kodissa se valmistetaan hieman eri tavalla. Kerro minulle, miten se onnistui!

Resepti: Kaali ja herneet
Ainekset:
- 1 kg hapankaalia
- 400 g halkaistuja herneitä (puolikkaita)
- 3 pientä tai keskikokoista sipulia
- 3-4 ruokalusikallista sulatettua voita tai kasviöljyä
- 4-5 laakerinlehteä
- 1/2 teelusikallista jauhettua kuminaa
- muutama pallero tuoksupippuria
- haluttaessa: 1 lasi kasvislientä
- 1/3 teelusikallista mustapippuria
Kuinka valmistaa kaalia ja herneitä?
Vaihe 1
Kaalin ja herneiden valmistaminen vie paljon aikaa, mutta se valmistuu käytännössä itsestään. Aloita liottamalla murskatut herneet.
Kaada herneet kulhoon ja lisää kylmää vettä. Jonkin ajan kuluttua kaada samea vesi pois ja lisää uudelleen kylmää vettä. Yleensä teen tämän kolme tai neljä kertaa.
Kaada sitten herneille kylmää vettä niin, että se peittää ne kokonaan, mutta vettä jää hieman päälle. Anna liota vähintään muutama tunti, mieluiten yön yli.
Vaihe
Tämän ajan kuluttua herneiden tilavuus on kasvanut huomattavasti.
Kaada vesi pois herneistä ja siirrä ne pieneen tai keskikokoiseen kattilaan. Kaada herneille kylmää vettä niin, että se peittää ne kokonaan. Keitä hitaalla lämmöllä, kunnes herneet ovat pehmeitä, noin 40 minuuttia (mieluiten kannen alla). Sekoita välillä lusikalla, jotta herneet eivät pala pohjaan.
P.S. Kokonaisina (kuorimattomina) herneiden kypsymisaika kaksinkertaistuu.
Vaihe 3
Pesin aina ensin hapankaalin (1 kg) siivilässä kylmän juoksevan veden alla. Yhden pesun jälkeen maku muuttuu miedommaksi. Jos pidät melko happamasta hapankaalista, tätä ei tietenkään tarvitse tehdä.
Sitten puristamme ylimääräisen veden pois ja leikkaamme kaalin varovasti leikkuulaudalla pitkällä terävällä veitsellä.
Vaihe 4
Siirrä kaali erilliseen teflonpannuun. Lisää 4–5 laakerinlehteä, 1/2 teelusikallista jauhettua kuminaa, muutama marja maustepippuria ja 1/3 teelusikallista jauhettua mustapippuria. Lisään usein 1 lasillisen kotitekoista kasvislientä, mutta se ei ole välttämätöntä. Yleensä lisään noin 500–600 ml nestettä – käytän 1 lasillista liemiä ja 1 lasillista vettä. Sen sijaan voi käyttää 2 lasillista vettä.
Keitä hitaalla lämmöllä noin 30 minuuttia.
Vaihe 5
Tämän jälkeen herneet pitäisi olla hieman ylikypsiä. Jos kattilassa on paljon vettä jäljellä, sen voi kaataa varovasti pois.
Keitetyt herneet voi lisätä kaaliin, mutta ne voi myös hienontaa varovasti tehosekoittimessa, kuten minä tein – en kaikkia herneitä, vaan vain muutaman kerran käsisekoittimella.
Vaihe 6
Puhdista ja hienonna sipuli (käytin kolme keskikokoista sipulia). Paista sipuli sulatetussa voissa tai kasviöljyssä miedolla lämmöllä, kunnes se on läpikuultavaa. Ota pannu pois liedeltä.
P.S. Jos et noudata paastoa, tässä vaiheessa kannattaa lisätä paistettua pekonia ja makkaraa.

Vaihe
Sekoita kaalia säännöllisesti, jotta se ei pala pohjaan.
Vaihe
Lisää kaaliin paistettu sipuli ja herneet. Sekoita kaikki ainekset ja kypsennä vielä 20–30 minuuttia miedolla lämmöllä. Voit lisätä vielä yhden lasillisen vettä tai lientä.
Vaihe
Mausta maun mukaan esimerkiksi pippurilla (reilu ripaus), sokerilla (1 tasainen teelusikallinen), jauhetulla kuminalla (reilu ripaus) tai halutessasi suolalla (reilu ripaus).
Kaali ja herneet ovat valmiita! Ne on helppo valmistaa pari viikkoa ennen juhlapäiviä ja pakastaa (laitan ne vielä kuumina purkkiin, suljen tiiviisti ja laitan pakastimeen, kun ne ovat jäähtyneet).

